Pengikut

Isnin, 21 Januari 2013

Makanan yang Merangsang Penurunan Berat Badan


Hari ni Cikta nak kongsi serba sedikit info pasal pemakanan.. Maklumat ni Cikta dapat daripada kursus kesihatan hari tu….Kursus yang dijalankan oleh BioFitness Doctors….kalau berminat boleh cari FB ni…

Dalam kursus tu ada terangkan bab-bab pemakanan ikut sunnah rasulullah….Sangat menarik…Ni salah satu maklumat yang doktor2 ni bagi berkaitan makanan yang merangsang penurunan berat badan mengikut jenis darah…….kalau ikut note ni dalam BI..tapi Cikta translate la sikit-sikit guna google translate.... senang nak ingatkan…Cikta pun tak faham sangat…

Darah Jenis A
1) Minyak Sayuran- Mencegah pengekalan air dan membantu pencernaan
2) Soy Foods- Meningkatkan kadar metabolisma badan dan membantu pencernaan
3) Sayur-sayuran-Membantu pencernaan dan meningkatkan mobiliti usus
4) Nenas- Meningkatkan penggunaan kalori dan mobiliti usus.

Darah Jenis B
1) Sayuran Hijau - Membantu metabolisma
2) Daging, hati-Membantu metabolisma
3) Telur/Produk Tenusu Rendah Lemak- Membantu metabolisma
4) Licorice Tea- Kurangkan paras kandungan gula dalam darah

Darah Jenis AB
1) Tofu - merangsang metabolisma dengan efisien
2) Makanan Laut - menggalakkan metabolisma dengan efisien
3) Produk Tenusu - memperbaiki daya pengeluaran insulin
4) Sayuran Hijau - memperbaiki metabolisma dengan efisien

Darah Jenis O
1) Daging Merah - merangsang metabolisma 
2) Brokoli, bayam, Kubis duan-merangsang metabolisma
3) Makanan Laut, kelp( ikan) - Mengandungi iodin dan merangsang pengeluaran                   
hormon thyroid
4) Hati - merangsang metabolisma..

Harap info ni berguna la yer...sharing is caring...tata,..titi..tutu...

Cikta



Jumaat, 11 Januari 2013

JPN Putrajaya


Hari ni Cikta nak kongsikan pengalaman Cikta berurusan dengan JPN Putrajaya..ceritanya ic suami cikta hilang,,MYKID anak pun hilang gak..,,kami pun pegi ke JPN yang terdekat dengan umah iaitu JPN Cawangan Puchong…Kami pegi jam 1.30 pm..time rehat la..datang awal tu sebab nak amik nombor giliran awal la…tapi waktu tu pun dah ramai orang menunggu di luar…. pukul 2 opis JPN tu bukak…buat penat je berebut…ingatkan blh dapat nombor cepat…rupa-rupanya pelanggan yang amik nombor pagi tadi pun belum habis…kena sambung waktu petang plak…kalau ikutkan nombor yang kami dapat tu…ada 60 orang lagi belum siap…mak aiii…pukul berapa nak tunggu…memandangkan Puchong tak jauh dah dengan Putrajaya…jadi kami pun gerak le nak pegi JPN Putrajaya….

Rupa-rupanya JPN Putrajaya ni tak tutup pun kaunter pada waktu rehat…kalau tau dari awal terus je kami pegi putrajaya…so kalau sesiapa yang masih belum tau…kaunter JPN Putrajaya beroperasi pada waktu rehat..hari sabtu ahad pun buka dari jam 9.00 am hingga 2.00pm…senangkan nak berurusan..

Waktu Operasi....

Dari atas

Sampai je terus ke kaunter pertanyaan dan amik nombor…yang bestnye JPN Putrajaya ni…tempat dia besar…lepas tu diasing-asingkan ikut urusan…kalau nak buat IC aras 2..kalau berkaitan dokumen anak kat aras 3…kaunter plak buka banyak…bak kata proses memang cepat la…tempat plak selesa...kalau bawak anak pun xde masalah sebab kat aras 2 tu ada playground...sambil tunggu anak2 boleh main kat situ...

Banyak tingkat

Anak-anak boleh main sini

Lepas dapat nombor tak sampai 10 minit dah dipanggil...memandangkan IC hilang so kena la denda..kali pertama hilang denda RM110, kali kedua RM210, kali ketiga hilang RM310...kali keempat tak tau plak kena apa..hehehe...tapi hari tu bukan kena bayar sampai RM110 pun...leh buat rayuan...so kena bayar RM60 jer...ok la tu kan....pastu esoknya dah boleh amik IC tu sebab kami dah pegi petang...kalau dari pagi mungkin beli siap hari yang sama agaknya..

Dah alang-alang pegi...urusan cepat...Cikta pegi aras 3 untuk buat gantian MYKID anak...proses ni lagi cepat...amik nombor giliran..tunggu sampai nombor dipanggil..selepas urusan...tak sampai 15 minit nama dah dipanggil untuk ambil MYKID yang baru..tanpa kenakan apa-apa bayaran....cepat betul....tak rugi la pegi buat urusan kat situ...

So, sesiapa yang tinggal berdekatan ngan Putrajaya tu dicadangkan pegi la ke JPN Putrajaya untuk berurusan...tak payah la nak bersusah payah buang masa tunggu lelama macam kat JPN Puchong tu....isi minyak lebih sikit takpe janji jimat masa dan selesa...betul tak????

Yang tak bestnyer Cikta kena saman trafik plak hari tu sebab parking tepi jalan...huhuhu...ingatkan boleh parking situ sbb tgk banyak kreta park...rupa-rupanya tak boleh....beramai-ramaila kami bayar saman nanti....Nak buat camne..takde rezeki kan...

Rabu, 9 Januari 2013

Monumen Alaf Baru Putrajaya


Setelah lebih 5 tahun Cikta berada di Putrajaya ni…Ni baru pertama kali Cikta jejakkan kaki kat Monumen Alaf Baru Putrajaya…Tu pun sebab Cikta pi makan kat Umai Café yang terletak dekat dengan monumen tu….

Disebabkan kekenyangan Cikta pun jalan-jalan bersama suami dan anak-anak di kawasan sekitar café tu sebab nak  bagi makanan turun lagu ke perut…hehehe…

Yang paling dekat situ monument alaf baru tu la…rupa-rupanya menarik jugak tempat tu…rugi betul cikta ni kan…dah berapa lama dok sini…x pernah lagi jejakkan kaki kat situ….

Kat sini Cikta nak kongsilah sikit-sikit gambaq yang cikta amik masa pi situ…tapi gambaqnya xdak la lawa mana sebab guna kamera hp ja….lagi pun bukan photographer professional pun kan…jadi ini la hasilnya…layan ja la no…


Ni dia Monumen Alaf  Baru....


Dekat tiang tu ada tulis RUKUN NEGARA
Pemandangan dari atas....boleh nampak Masjid Besi Putrajaya
Layan blues pun best gak kat sini....hehehe 
Tepi-tepi tu ada tulis sejarah-sejarah Malaysia...menarik di baca....

Sejarah Putrajaya...tak nampak sangat pun....

Jambatan

Mantan PM kita

Taman-taman dibawah tu...dating pun best ni...hehehe

My hero...saja nak bagi dia explore kat rumput tu...tapi dia geli...sebab tu pegang kaki...hehehe

Bye-bye PTPTN


Alhamdulillah...lega rasanya bila PTPTN dah settle....kurang dah satu beban....13 Disember 2012 hari tu selesai sudah hutang Cikta dengan PTPTN....dah nama kita pinjam...kena la bayaq kan......Nasib PTPTN ada buka kaunter kat Putrajaya ni...senang urusan Cikta...kalau nak kena pi KL lambat lagi la nak boleh settle jawabnya...

Bagi sesiapa yang masih tak tau...Kaunter PTPTN dah ada kat putrajaya la ni…dia ada buka kaunter dekat bangunan Kementerian Pengajian Tinggi di Presint 5… jadi apa-apa urusan boleh pi kat situ….

Memandangkan Cikta bayaq selepas PM announce diskaun 20%...amuan yang perlu dibayar kurang la sikit…nasib gak ada diskaun ni….leh gak duit yg dok bajet nak bayaq PTPTN tu Cikta belanja untuk benda lain…hehehe



Khamis, 3 Januari 2013

Yeahhh..Jom Aerobik....


Dulu-dulu sebelum kawin Cikta selalu jgk join aktiviti aerobik beramai-ramai dekat taman....tapi bila dah kawin ni dah lama plak tak aerobik....Konon-konon nak kurus....dan terpengaruh ngan kursus kat opis baru-baru ni...cikta pun try la search youtube cari video-video aerobik yang best-best nak buat kat rumah....cari punya cari jumpa 2 video ni yang agak best,,,,

video
video


Cikta dah try dah buat kat umah...berpeluh jgk walaupun sekejap...tapi baru nak semangat buat...suami cikta gelak plak.... terus malu nak buat....hehehe.....

Nanti dia takdak..Cikta nak aerobik lagi..hehehe..jom kita try...



First Day Sekolah


Semalam 2 Januari 2013 merupakan hari pertama kakak masuk sekolah...memang dah lama dia nak pergi sekolah...sebelum ni asyik tanya jer.. " mak bila nak hantaq kakak pi sekolah."...sekarang ni dah sampai la masanya kakak ke sekolah...hari pertama..teruja agaknya dia nak pegi sekolah...dari semalam lagi dok amik stationary masukkan dalam beg...mak dah tidur kakak tak tidur lagi...sampai mak terjaga tgk kakak tidur dengan beg dok galas kat bahu...hehehe...tak sabaq nampaknya...

Pagi esoknya mak kejut kakak sebab nak siap-siap pergi sekolah....sekali je mak kejut kakak dah bangun...walaupun tidur lambat semalam..xde masalah kakak masih boleh bangun awal...hehehe...mandi pagi-pagi pun xpe walaupun kakak menggigil....kesian anak mak...xpe..biasakan mandi awal pagi...bagus....

Jam 8.00 pagi mak bawak kakak pegi sekolah ngan faiz....ceria je muka awak berdua kan...

Di luar pintu pagar sekolah.....peace yoo...
faiz..terrrbaikkk.....
Ingatkan mak boleh join kakak sekali dalam kelas...rupanya cikgu suruh mak balik dulu..nanti pukul 11.30 baru datang dengar taklimat dan bayar yuran....xpe la..tgk kakak ngan faiz happy..mak pun balik le dulu...

Dalam kelas....
Jam 11.30 mak datang balik....tengok kakak dah tak kemas..... sibuk nak main yer...tapi cayalah...baju putih kakak masih bersih...hehehe

Dah lama dia nak main kompang ni...hari ni leh main dah....hehehe

Bila balik umah...mak tanya kakak belajar apa kat sekolah hari ni...kakak cakap tak belajar apa pun...kakak cakap "cikgu Malas:"..sabaq ja la...ish..ish...kakak..mak tak ajar tau suruh cakap macam tu...lepas tu bila mak tanya kakak makan apa kat sekolah kakak cakap makan biskut dengan roti jer...ish..ish..ish..kesian...lagi satu ..kakak cakap minum air milo...lepas tu kakak cakap plak..bila berjalan jadi horlicks..bila duduk jadi milo...hmmm ..mak pun confius kenapa kakak ckp camtu...agaknya cikgu xnak bagi anak-anak berjalan kot...bila berjalan air milo bertukar jadi horlicks...hehehe..mak agak ja la.....

So, hari pertama sekolah xde apa-apa masalah la..alhamdulillah...senang hati mak....



Mood: Mak happy sebab kakak dah sekolah
          Mak sedih sebab teringatkan opah tak sempat nak tengok kakak sekolah...

Ulangtahun Najihah Yang Ke-4 Tahun


Sepatutnya dah lama kena story pasal birthday kakak ni....sebab birthday dia dah lepas lama...tapi xpa la masukla jugak...birthday kakak kali ni pun xde buat celebrate lebih-lebih pun...just beli kek makan ramai-ramai ja..ramai tu tak la ramai sangat,..makan untuk dua keluarga la...buat nak bagi kakak happy....ada sesi potong memotong kek...walaupun kek tak cantik sgt...tapi ok la..janji ada kek kan...mak nak pi beli kat luar tak sempat plak...tempah kat jiran jer...asalkan boleh makan udah...tujuan yg paling utama nak bagi kakak happy....hadiah dah bg dulu lagi...heheh..hadiah in-advanced....

Apa pun mak nak ucapkan semoga kakak sihat selalu...menjadi anak yang baik..anak solehah....dan menjadi anak kebanggaan keluarga...amin....selamat hari lahir kakak yang ke 4 tahun...

We Love u So Much...

Simple but nice

Anak2 yg x sabar nak makan kek

Add caption

Ala...sopannye anak dara mak ni...

sayang kot nak potong..

Tak terpotong pun...